اهمیت و کاربرد فن بیان و مهارتهای ارتباطی برای پرستاران
پرستاری یک حرفه پزشکی محبوب است که نیاز به آموزش دقیق، کار سخت و تعهد دارد. پرستاران همچنین برای انجام کارشان به نحو احسنت، علاوه بر داشتن مهارتهای مراقبتی و پزشکی، نیاز دارند دیگر مهارتها و عملکردها را نیز بیاموزند. یکی از این مهارتها فن بیان و ارتباط با بیمار و سایر افراد است.
در این مقاله قصد داریم به طور کامل درباره این مهارتها و اهمیت آنها در رشته پرستاری صحبت کنیم. پس اگر شما هم یکی از افرادی هستید که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره آنها است، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید
مهارتهای یک پرستار
فرض کنید به عنوان یک بیمار در یک بیمارستان بستری شدهاید. وقتی زمان خوردن قرصهای شما فرا میرسد، قاعدتا دوست دارید بدانید که هر کدام از این قرصها چه کاری با بدن شما انجام میدهند. در این زمان، اگر پرستار شما نتواند به طور کامل برای شما توضیح دهد یا با رفتاری ناخوآیند با شما برخورد کند، مطمئنا منجر به شکایت شما از آن پرستار و حتی بیمارستان خواهد شد.
این دقیقا همان چیزی است که شما را به سمت کسب مهارت های ارتباطی سوق میدهد. هر پرستار به دلیل این که بیشترین زمان را با بیمار و همراهان او میگذراند، نیازمند است که به طور کامل بر نحوه برخورد با افراد، به خصوص افرادی که در وضعیت تنش و استرس بیماری قرار دارند، واقف باشد.
هر پرستار در رشته خود باید دارای دو نوع مهارت باشد که عبارتند از؛ مهارتهای نرم و مهارتهای سخت. مهارتهای سخت در واقع همان مواردی هستند که از طریق آموزش یا تجربه آموخته میشوند. مهارتهای نرم نیز همان عادات یا ویژگیهایی هستند که شما را قادر میسازند تا با دیگران به خوبی کار کنید. مهارت فن بیان و ارتباط جز دسته مهارتهای نرم به شمار میروند.
مهارت های نرم
این مهارتها مهارتهای اجتماعی هستند که برای برقراری ارتباط موثر و کنار آمدن در محل کار به آنها نیاز دارید. مهارتهای نرم بهویژه برای پرستارانی که به مهارتهای ارتباطی، کار گروهی و سایر مهارتهای تعامل بین فردی متکی هستند، بسیار مهم است. پرستاران باید مهارتهای نرم را در خود پرورش دهند. این مهارتها به نوبه خود دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از؛
مهارت های ارتباطی
پرستاران اغلب به طور منظم با سایر پرستاران، پزشکان و کارکنان بیمارستان و همچنین بیماران و اعضای خانواده آنها تعامل دارند و بنابراین داشتن مهارت های ارتباطی شرط اول یک پرستار خوب بودن است؛ به عنوان مثال، همکاری دکتر یک بیمار و پرستارهای او در معالجه حرف اول را میزند. اگر پرستار نتواند با همکاران خود ارتباط موثر داشته و گزارشات را به خوبی به آنها منتقل کند، ممکن است روند درمان آنطور که باید پیش نرود. همچنین یک پرستار باید به سخنان بیمار گوش دهد و به عنوان یک شخص آگاه به او دلگرمی دهد.
هر پرستار برای تقویت مهارتهای ارتباطی خود باید این ویژگیها را داشته باشد؛
- ارتباط کلامی
- ارتباط نوشتاری
- ارتباط غیرکلامی مثبت/زبان بدن
- توانایی گوش دادن فعال
- اعتماد به نفس
- وضوح
- لحن
- توانایی ارائه و دریافت بازخورد
- توجه
- پاسخگویی
مهارت های بین فردی
مهارتهای فردی یا مهارت های اجتماعی، به شما این امکان را میدهد که با دیگران به شیوهای مثبت و سازنده ارتباط برقرار کنید. این مهارتها توانایی پرستار را برای کار خوب با دیگران و همکاری موثر به عنوان بخشی از یک تیم تشویق میکند.
مهارت های بین فردی خوب که پرستاران باید در اولویت قرار دهند عبارتند از؛
- قابل اعتماد بودن
- رهبری
- مشارکت
- صبر
- انگیزه
- انعطاف پذیری
- مسئوليت
- اخلاق کاری
همدلی
همدلی و یکدلی توانایی یک فرد برای قرار دادن خود به جای دیگران است. همدلی به شما کمک می کند تا بهتر به آنچه که دیگران از سر می گذرانند یا احساس می کنند واکنش نشان دهید. پرستاران با بیمارانی تعامل دارند که از با مسائل بهداشتی دست و پنجه نرم میکنند، بنابراین داشتن همدلی برای ارائه مراقبت عالی به بیمار ضروری است.
مهارتهای مرتبط با همدلی که برای پرستاران ارزشمند است عبارتند از؛
- هوش هیجانی
- رحم، شفقت و دلسوز
- مهارت های شنیداری
- درك كردن
- مسئوليت
- حل تعارض
- اعتبار سنجی
مهارتهای تفکر انتقادی
تفکر انتقادی به شما اجازه میدهد تا به سرعت موقعیتها را ارزیابی کنید و تصمیمات آگاهانه بگیرید. به عنوان یک پرستار باید بتوانید موقعیتهای بیمار را تجزیه و تحلیل کنید و بر اساس آنها و به سرعت بهترین تصمیمها را بگیرید. مهارت های تفکر انتقادی مورد نیاز پرستاران عبارتند از؛
- تفکر تحلیلی
- تفکر خلاقانه
- مهارت های مصاحبه
- حل مسئله
- ذهن باز
چرا فن بیان برای پرستارها مهم است؟
تا اینجا درباره تمامی مهارتهای نرم صحبت کردیم حال بیایید با هم بررسی کنیم چرا مهارت های ارتباطی و فن بیان برای پرستارها مهم است و فواید کسب این مهارتها چیست. اهمیت آنها را با ذکر یک مثال بیان میکنیم.
فرض کنید یک تیم پزشکی برای یک عمل جراحی آماده میشوند. قبل از عمل بیمار به دلیل استرس دچار درد در نواحی مختلف بدن شود. اگر پرستار او نتواند به خوبی با بیمار ارتباط برقرار کند و به او اطمینان خاطر دهد یا این که چنین موضوعی را با تیم پزشکی و سایر همکاران درمیان نگذارد. ممکن است اتفاقات جبران ناپذیری به وقوع بپیوندند.
صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن با بیمار میتواند اطلاعات مفیدی را در اختیار تیم پزشکی قرار دهد. پرستارانی که برای گوش دادن و درک نگرانیهای هر یک از بیماران خود وقت میگذارند، آمادگی بیشتری برای رسیدگی به مسائل پیش بینی نشده دارند. در نتیجه روند درمان بهتر پیش رفته و بهبود بیمار سریعتر صورت میگیرد.
از سوی دیگر، مهارت های ارتباطی و فن بیان ضعیف یا عدم وجود آنها در مراقبتهای پزشکی میتواند منجر به درک نادرست نسخهها و عدم رعایت پروتکلهای درمانی توسط بیماران شود. همچنین میتواند منجر به اشتباه پیش رفتن جریان کار در تیم شود که به نوبه خود میتواند خطای پزشکی به بار بیاورد. گزارش کمیسیون مشترک نشان داد که ارتباطات ضعیف در مراقبتهای پزشکی در حین درمان بیمار باعث بروز ۸۰ درصد خطاهای جدی پزشکی میشود.
همچنین اطلاع رسانی به بیماران و اعضای خانواده از شرایط سلامت، تشخیص بیماری، برنامههای درمانی و پروتکلهای دارویی بسیار مهم است. زیرا سبب بهتر تصمیم گرفتن خانواده بیمار درباره روند درمان خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید